Oldal kiválasztása

Kezelések

Fogkő eltávolítás

Fogkő eltávolítás során a fogorvos, illetve a dentálhigiénikus a fogakra lerakódott fogkövet távolítja el ultrahangos készülék segítségével.

Inlay, onlay (esztétikus betét) készítése

Sajnos gyakran előfordul, hogy a helyreállítani kívánt fog túlzottan anyaghiányos. Ilyenkor a fog betömése helyett esztétikus betét készítését javasoljuk Pácienseinknek. Ez esetben a fogorvos az üreg előkészítése után lenyomatot vesz, és a fogtechnikai laboratóriumban a technikus kollégák Gradia vagy porcelán anyagból elkészítik a pótlást, amit a fogorvos speciális ragasztóval rögzít a fogon.

Korona

Korona készítése akkor válik szükségessé, ha szuvasodás, sérülés, vagy esztétikai okok miatt az érintett fogat más eljárásokkal nem lehet helyreállítani. Az érintet fogat preparálni kell (a szomszédos fogakat nem érintve), majd lenyomatvétel után fogtechnikai laboratóriumban elkészül a fog eredeti formáját, illetve az esztétikai elvárásokat modellező fogpótlás. Anyaga szerint készülhet fémkerámiából és CAD-CAM technológiával készülő cirkónium vázra égetett kerámiából.

Kivehető pótlások

Ezeket a fogpótlásokat teljes fogatlanság esetén (teljes kivehető fogpótlás), illetve akkor alkalmazzuk ha a maradék fogak pozíciója /állapota híd készítését nem teszik lehetővé (részleges kivehető fogpótlás). Teljes fogatlanság esetén a szájüreg anatómiai képleteit felhasználva rögzül a fogmű. Részleges kivehető fogpótlás készítésekor a maradék fogakhoz rögzül a kivehető pótlás különféle mechanikai (többnyire rejtett) eszközökkel.

Fogtömések

Fogtömés készítésekor a kitisztított és előkészített üregbe fogszínű korszerű esztétikus tömőanyagot helyezünk, és egy meghatározott hullámhosszúságú kék színű fényt kibocsájtó lámpa segítségével polimerizáljuk. A végeredmény magas esztétikájú és kopásállóságú restaurátum.

Gyökérkezelés

Akkor kerül rá sor, ha a szuvasodás okozó baktériumok elérték a fogbelet, és ott gyulladást és adott esetben fájdalmat okoznak. A kezelés során a fogorvos érzéstelenítésben eltávolítja a károsodott foganyagot, kitisztítja a fertőzött, illetve gyulladt fogbélüreget, majd antiszeptikus anyaggal tölti fel a gyökércsatorna belsejét. A kezelés néha több alkalmas találkozást igényel a fogorvossal. Rendelőnkben a korszerű gépi gyökércsatorna tágító rendszereket alkalmazunk.

Hídpótlás

A kezelés eredménye a korábban elvesztett hiányzó fogak pótlása a hiányzó fog(ak) előtti és mögötti fogak preparálásával oly módon, hogy a preparált fogak mintegy hídpillérként funkcionálnak. A hidakat (mint ahogy a koronákat is) a preparált fogakon speciális ragasztóval rögzítjük. Anyaguk szerint a koronákhoz hasonlóan készülhetnek fémkerámiából, vagy cirkónium kerámiából.